- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.01.2013, 16:50)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mălaimare: Demisia din CNA e de onoare. Am o hârtie de la Parlament conform căreia am fost compatibil
Mihai Mălaimare, care şi-a dat demisia din funcţia de membru al CNA, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că demisia sa este una "de onoare", precizând că are un document de la Parlament potrivit căruia poate ocupa în acelaşi timp funcţia de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca.
Urmărește
202 afișări
Mihai Mălaimare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX de către societatea de avocaţi "Constantinof şi Asociaţii", care îl reprezintă pe Mălaimare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Contactat marţi de MEDIAFAX, Mihai Mălaimare a declarat că demisia sa din CNA (instituţie în care era membru titular din anul 2008, n.r.) este "o demisie de onoare", deoarece el recunoaşte "ideea de stat de drept".
Mălaimare a mai spus că are un document de la Parlament - instituţia care l-a numit în funcţia de membru titular al CNA în anul 2008 -, potrivit căruia funcţiile de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca sunt compatibile.
"Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune că situaţia mea trebuie judecată ţinând cont şi de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilităţilor, lege în care se prevede clar că secretarii de stat şi membrii CNA pot îndeplini funcţii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi. Pe de altă parte, eu, în declaraţiile mele de interese, am scris mereu că sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am făcut un secret din chestiunea asta. Că ANI se trezeşte după 4 ani (de când a fost numit Mălaimare membru al CNA, n.r.) să se pregătească să mă declare incompatibil îmi sună foarte straniu", a spus Mihai Mălaimare.
Mălaimare a mai spus că a decis să demisioneze din CNA, deşi ANI încă nu l-a declarat incompatibil cu funcţia ocupată în Consiliu.
"În lumea mea, oamenii, prietenii şi cei cu care m-am sfătuit mi-au spus «Nu demisiona, pentru că nu e o cutumă demisia, pentru că cercetarea ANI va continua». Problema mea este însă de alt ordin. Eu consider că statul de drept are instituţii care au dreptul să facă afirmaţii. ANI este o instituţie a statului de drept român, atât cât este el şi, dacă o instituţie abilitată a statului de drept face astfel de afirmaţii, eu, demnitar, sunt obligat să demisionez. Pe de altă parte, nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, de umbră asupra instituţiei la care am funcţionat şi nici asupra instituţiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul României. Deci este o problemă personală a mea şi a statului de drept din România", a spus Mihai Mălaimare.
El a precizat că, în situaţia în care ANI va da o decizie referitoare la o eventuală incompatibilitate a sa, o va contesta în instanţă.
"În secunda în care ANI va remite raportul său, dacă va remite - eu mă întâlnesc zilele următoare cu ei -, dacă va remite şi nu va lua în considerare hârtia pe care o am (de la Parlament, n.r.) şi punctul meu de vedere, atunci voi merge în instanţă. Îmi voi apăra drepturile ca orice cetăţean şi mă voi supune deciziei instanţei. Adică, dacă voi avea câştig de cauză, atunci ANI trebuie să se aştepte că va plăti. Îi voi intenta un proces prin care îi voi cere daune mari. Dacă eu voi pierde, atunci cariera mea s-a încheiat, cariera mea de român. Pentru că, în conformitate cu Legea ANI, dacă eu pierd, mă dau afară şi de la teatru, deci nu mai am voie să fiu trei ani demnitar. Un proces poate să dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus încă doi ani (cât ar dura procesul, n.r.), plus încă trei în care nu aş avea voie să practic meseria asta în România, sunt 60 şi ceva de ani în care mă voi fi săturat de viaţă", a afirmat Mihai Mălaimare.
El a precizat că nu îşi explică de ce ANI s-a sesizat în cazul său după o perioadă de 4 ani de la numirea sa în funcţia de membru al CNA.
"Abia acum m-au informat. Am sentimentul că este urmare a unei delaţiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovadă şi atunci vă comunic un sentiment, dar nu pot să fac o afirmaţie. Pe de altă parte, ANI a încălcat legea, adică mi-a trimis scrisori ordinare, când ei trebuie să trimită scrisori recomandate cu obligaţia de a răspunde. Ce să mai discutăm? Dar asta este, mă încăpăţânez să cred că suntem într-un stat de drept şi că astea sunt erori regretabile, dar posibile", a explicat Mihai Mălaimare.
Întrebat dacă ANI s-a autosesizat sau a fost sesizată în cazul său, Mihai Mălaimare a spus: "În scrisoare, ei spun că s-au autosesizat şi, iarăşi, având în vedere respectul meu faţă de societatea românească, nu am de ce să nu-i cred. Dar, când mă voi întâlni cu ei, voi vedea dosarul. Dacă delatorul a avut curajul să semneze delaţiunea, atunci voi vedea cine este şi vă voi spune. Părerea mea este că nu a avut curajul şi eventual a dat un telefon. Dar eu nu exclud posibilitatea ca ANI să se fi autosesizat. Dar, în condiţiile în care 4 ani nu s-a autosesizat - iar CNA nu este ultima instituţie din angrenajul românesc, ca să zic aşa, în jurul CNA au fost scandaluri suficiente ca ANI să se autosesizeze, dacă era cazul să se autoseziseze - şi atunci mă întreb şi eu cum Dumnezeu de s-a întâmplat tocmai acum? Ei, se întâmplă, că aşa e la noi".
Mihai Mălaimare a mai spus că a fost informat de cercetarea demarată de ANI în luna decembrie, chiar înainte de sărbători, şi şi-a depus demisia din funcţia de membru al CNA pe 11 ianuarie.
"Mi-am dat demisia vineri, 11 ianuarie. Am fost informat un pic mai înainte, dar sunt procedurile care se fac de obicei. Mi-am căutat avocat. Am vorbit, m-am sfătuit, însă vineri am luat această decizie. În decembrie, înainte de sărbători am aflat", a spus Mihai Mălaimare.
Întrebat de ce crede că funcţia de membru CNA ar putea fi considerată incompatibilă cu cea de manager al unei instituţii de cultură, Mihai Mălaimare a spus: "Nu există nicio justificare a acestei minim posibile incompatibilităţi care se regăseşte în Legea audiovizualului. Nu-mi dau seama de ce, în 2002, am gândit noi - că în 2002 eram şi eu pe acolo (în Parlament, n.r.) - nu îmi dau seama de ce s-a gândit aşa atunci, de ce actorii, artiştii erau excluşi de la chestiunea asta. Dar cert este că, în 2003, am încercat să reparăm lucrul ăsta prin Legea incompatibilităţilor (Legea 161, n.r.). Numai că în perioada aceea s-au făcut mii de legi (...) care au trecut prin Comisiile parlamentare şi ca în multe alte situaţii s-a omis armonizarea celor două legi care privesc acelaşi domeniu (domeniul audiovizualului, n.r.). În Legea audiovizualului este interdicţie, dar în legea ulterioară şi care vorbeşte inclusiv despre membrii CNA, Legea 161 din 2003, se spune că se poate (să ocupi funcţii de conducere la instituţii artistice, n.r.). Or în secunda în care o lege ulterioară vine şi spune că se poate, orice logică îmi spune că ori legea anterioară trebuia amendată, ori trebuia să existe o specificaţie anume, în sensul că Legea 161 nu ar fi trebuit să-i nominalizeze concret pe membrii CNA. Or acolo se face vorbire clară despre membrii CNA. Altminteri cine mi-ar fi dat hârtia aceea (pe care o are de la Parlament, n.r.)?".
Totodată, Mihai Mălaimare a spus că, atunci când cineva este numit demnitar, ANI ar trebui să îi dea un aviz de compatibilitate sau incompatibilitate.
"Nu vreau să fac niciun fel de declaraţie legată de ANI - aud că unii dintre foştii mei colegi parlamentari sunt mai virulenţi în exprimare -, dar eu cred că această instituţie îşi găseşte necesitatea într-un singur sens. Ea ar trebui să dea avize de compatibilitate. Adică, atunci când cineva este numit demnitar, înainte ca el să presteze jurământul, ANI ar trebui îi dea şefului instituţiei respective un aviz de compatibilitate. Pentru că, până la urmă, milităm pentru o societate românească coerentă, civilizată, lipsită de golănii. Or, dacă tu faci din asta o instituţie care are mai degrabă aerul de poliţie, nu rezolvăm problema. Aşa cred eu", a mai spus Mihai Mălaimare.
Potrivit unui comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, de societatea de avocaţi "Constantinof şi Asociaţii", Mihai Mălaimare a înaintat, în data de 11 ianuarie 2013, preşedintelui CNA, Laura Georgescu, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Potrivit comunicatului, decizia lui Mihai Mălaimare de a demisiona vine ca urmare a faptului că ANI a iniţiat o cercetare în cazul său. "Decizia de a demisiona a survenit ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate a comunicat domnului Mălaimare că a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi aceea de manager al Teatrului Masca", se spune în comunicat.
În comunicat se mai spune că Mihai Mălaimare consideră că nu a încălcat dispoziţiile legale privitoare la incompatibilitate şi îşi rezervă dreptul să conteste cercetarea ANI.
"Deşi domnul Mălaimare consideră că nu a încălcat dispoziţiile legale privitoare la incompatibilitate, situaţie în care califică această cercetare ca fiind neîntemeiată şi îşi rezervă dreptul să conteste, în
conformitate cu dispoziţiile legale, orice act ar putea fi emis de ANI în legătură cu acest aspect, domnia sa nu doreşte ca declanşarea acestei proceduri să atingă în niciun fel imaginea Consiliului Naţional al Audiovizualului şi nici pe cea a Guvernului României, care l-a propus şi i-a susţinut numirea în această funcţie, motiv pentru care a demisionat din funcţia ocupată", se mai spune în comunicat.
Mihai Mălaimare a fost validat ca membru titular al CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatul său ar fi trebuit să expire în 2014. Mihai Mălaimare a fost propus ca membru al CNA de Guvernul de la momentul respectiv, condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Parlamentul nu a numit însă şi un membru supleant al lui Mihai Mălaimare în CNA, care ar putea să îi ia locul acestuia după demisia sa. Pe de altă parte, fiind numit de Guvern ca membru titular al CNA, tot Executivul ar trebui să fie instituţia care va propune un membru titular în Consiliu în locul lui Mălaimare.
Mihai Mălaimare este regizor, iniţiator şi director al Teatrului Masca din Bucureşti din 1990, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul CNA.
Conform CV-ului, înainte de a fi membru al CNA, Mihai Mălaimare a avut şi o intensă activitate politică: preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO (2008), preşedinte al Comisiei pentru Cultură - Camera Deputaţilor (2000- 2004), parlamentar (între 2000 şi 2008), membru PNL (2002 - 2008), membru al PSD (1995 - 2002) şi membru PCR (1972 - 1989).
Până la momentul difuzării acestei ştiri, niciunul dintre membrii CNA - nici preşedintele Consiliului, Laura Georgescu - nu a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, dacă Mihai Mălaimare şi-a depus demisia şi când a fost înregistrat documentul la CNA.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe